Ställ gärna en fråga i frågeformuläret längst ner på sidan. Vi svarar så snart vi kan. De vanligaste frågorna finner du på denna sida.
Fråga 1: Jag har en vind som är isolerad med ett 15cm tjockt lager med gula isoleringsskivor. Hur mycket ska jag tilläggsisolera?
Svar: Vi rekommenderar 35cm lösull ovanpå det gamla lagret med isolering. Vi rekommenderar att man har totalt 50cm isolering.
Fråga 2: Vi har tänkt tilläggsisolera vinden men vi har redan 20cm med isolering. Måste vi ta bort den gamla isoleringen först?
Svar: Så länge den gamla isoleringen ser torr ut går det bra att använda den gamla oavsett vilket material det är. Efter besiktning av det gamla materialet lägger vi den nya lösullen ovanpå den gamla.
Fråga 3: På er hemsida skriver ni nästan bara om glasull, varför? Isolerar ni med andra material?
Svar: Vi rekommenderar glasull i de allra flesta fall. Vi har stor erfarenhet av olika material men anser att glasull är det bästa materialet samt att det är mest miljövänligt! Det är dessutom ett billigt material och det kan inte dra åt sig någon fukt. Vi isolerar med andra material som till exempel träfiber och pappersfiber. Alla lösullsmaterial har samma isoleringsegenskaper.
Fråga 4: Vi har ett gammalt hus från 30-talet. Är det ens någon idé att tilläggsisolera vår vind där det nu ligger en hög med sågspån.
Svar: Åldern på huset har ingen betydelse. Alla hus som har dålig isolering upptill är energislukande. Allra oftast är den befintliga isoleringen torr och fin och kan ligga kvar under den nya isoleringen.
Fråga 5: Kan man köpa lösull direkt från er för att själv isolera vinden. Kan man då kratta ut lösullen manuellt med acceptabelt resultat?
Svar: Det krävs flera års erfarenhet för att bli en duktig isolerare av lösullsisolering. Våra isolerare lägger ett lager lösullsisolering med exakt rätt fyllning för att lösullsisoleringen inte ska sjunka ihop i framtiden. Endast slangen dras upp till vinden och arbetet går mycket fort. Vi är även kontrollerade av SITAC som gör kontroller i efterhand på slumpvist valda hus.
Fråga 6: Vi har planer på att öppna upp i nock och själva göra jobbet. Kan man anlita er till att isolera taket? (Ryggåstak)
Svar: Vi utför isolering av ryggåstak. (Snedtak) Kontakta vår säljare för att boka en kostnadsfri rådgivning.
Fråga 7: Hur mycket sparar vi på att tilläggsisolera?
Svar: Det går aldrig att räkna ut exakt. Det beror mycket på hur huset är isolerat idag, vilken konstruktion det har, vilken energikälla, mm. Faktum är att Ni sparar pengar från första dagen och i normala fall är investeringen redan betald på mellan 2-5 år. Ni fortsätter även att spara pengar tack vare isoleringen resten av husets livslängd, och ni får dessutom ett mycket trevligare inomhusklimat.
Fråga 8: Hur mycket jobb måste vi själva göra? Hur lång tid tar ert jobb?
Svar: I normala fall behöver ni bara se till att det utrymme som ska isoleras är fritt från saker. (Många använder vinden till förråd.) Om vindsluckan är utanpå huset behöver ni inte ens vara hemma när vi isolerar. Vi parkerar lastbilen på gatan utanför, drar med oss en lång slang ända upp på vinden. Jobbet tar cirka 2 timmar och när ni kommer hem märker ni knappt att vi varit där förrän ni får den bantade energiräkningen.
Fråga 9: Lätt att förstå att man behåller värmen på vintern men blir inte det en nackdel på sommaren?
Svar: Tvärtom håller isoleringen värmen ute på sommaren och det blir då svalare inne.
Fråga 10: Vi har cirka 10cm sågspån på vinden och har tänkt tilläggsisolera. På ett ställe är sågspånet blött. Vad ska vi göra?
Svar: Ni har antagligen en läcka från taket. Den läckan måste först lagas och besiktigas. Kontakta oss för en gratis konsultation där vi rekommenderar vad som bör åtgärdas före tilläggsisolering.
Fråga 11: Jag har hört att det ska vara lite drag i huset och att det kan bli för tätt om man har för mycket isolering på vinden. Vad händer med fukten?
Svar: En förutsättning för att få ett torrt klimat på vinden med eller utan isolering är en fullgod ventilation både i bostaden och på vinden. En fullgod isolering ger ett varmare och skönare klimat i bostaden. Om du har plast i taket under isoleringen går ingen fukt upp till vinden men då gäller det att ha mycket god ventilation i bostaden.
Fråga 12: Vi använder vinden som förråd. Kan man ställa kartonger på isoleringen?
Svar: Direkt på isoleringen kan man inte ställa någonting utan man behöver en landgång/golv. Vid de flesta jobb vi gör önskar kunden att vi installerar en landgång. Det är inte dyrt. Annars kan man göra det själv eller anlita en snickare. Det måste göras före att vinden tilläggsisoleras.
Fråga 13: Vårt hus är byggt på 70-talet av ett välkänt husföretag. Jag litar på att de gjorde ett bra jobb och att de visste hur mycket isolering vårt hus behöver. Påstår ni att de inte kunde det här med isolering eftersom ni rekommenderar mig att tilläggsisolera?
Svar: Energipriserna var betydligt lägre på den tiden. Man hade heller inte samma miljötänk. Med dagens energipriser sparar ni mycket pengar på att tilläggsisolera och ni får framför allt ett trevligare inomhusklimat.
Klicka här och ställ din egen fråga!
|